Για να δούμε...
Κοινοποιήστε το στα social media
Μοντέλο πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιούργησαν δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, και τα πορίσματα τους, με μικρό περιθώριο απόκλισης ή λάθους όπως εκτιμούν, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αφορούν στο μεγάλο ζητούμενο και σε αυτό που περιμένουμε όλοι: Πότε η επιδημία θα κάνει τον κύκλο της και θα επανέλθει, σταδιακά, η κανονικότητα.
Μελετώντας την εξέλιξη της επιδημίας και την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα αυτή, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει αντίστοιχα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ή δεν «παρέμβει» κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας, αντίστοιχη θα είναι η εξέλιξη και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ξεπεράσει την «κορύφωση» της πανδημίας και από εδώ και πέρα τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το στάδιο τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η ανάλυση τους προβλέπει τον αναμενόμενο αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και βεβαίως τη διάρκεια της επιδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 8 χώρες.
Η Ελλάδα, θα φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων στις 6 Απριλίου, ενώ, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο, θα ανακοινώνει καθημερινά κρούσματα, με μειωτική τάση, μέχρι τις 27 Μαϊού, όποτε και αναμένεται να μην υπάρχουν νέα κρούσματα, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό. Και εάν, βεβαίως, τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.Το ποσοστό λάθους για τα δεδομένα αυτά για τη χώρα μας φτάνει το 9,6%, κι αυτό λόγω του πολύ μικρού -συγκριτικά- αριθμού κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί.
Στην τελευταία στήλη στον πίνακα φαίνεται η πρόβλεψη για τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Στη χώρα μας, αναμένεται συνολικά να έχουμε 3.716 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές με βάση τα στοιχεία της 30ης Μαρτίου και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται απόκλιση μερικών ημερών.
Η εξέλιξη της πανδημίας βάσει των κρουσμάτων στην Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει «ομαλά», ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι βρίσκονται στη φάση της διαρκούς αύξησης των κρουσμάτων.
«Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εφαρμόστηκαν από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση βάσει του αριθμού των κρουσμάτων φαίνεται σταθερή και διαχειρίσιμη, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ η "κορύφωση" είναι πιο "υψηλή" στατιστικά, όπως και ο αναλογικός αριθμός των κρουσμάτων», αναφέρουν στην έρευνα τους οι επιστήμονες.
Το διάγραμμα για την Ελλάδα:
To zougla.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γιώργο Τσιρώνη ο οποίος μας ανέλυσε τη μεθοδολογία της έρευνας αλλά και τα πορίσματα.
Δείτε τα σχετικά γραφήματα:
Η εξέλιξη της πανδημία στην Κίνα:
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.
Δείτε την συνέντευξη στο zougla.gr