Ads 468x60px


------------------------------------------ Ροή δημοσιεύσεων

25/9/20

Έδωσαν νομική ασυλία για παρενέργειες στις φαρμακευτικές που παράγουν το εμβόλιο για COVID19 (!!!)




Το νομικό απυρόβλητο φαίνεται να διασφάλισε ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca ως προς τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου κατά του Covid-19 με το οποίο πειραματίζεται. Αυτό προκύπτει από αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Reuters, η AstraZeneca κατόρθωσε να διασφαλίσει νομική ασυλία με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση της τιμής ανά μονάδα εμβολίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε.-Astra Zeneca, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών-μελών θα είναι αυτές οι οποίες θα καταβάλλουν αποζημιώσεις σε περίπτωση απαιτήσεων από πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί και θα παρουσιάσουν παρενέργειες και οι οποίοι στη συνέχεια θα προβούν σε αγωγές. Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη μέχρι ένα ορισμένο όριο.

Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνεται και από τη συνέχεια του ρεπορτάζ, το οποίο επεκτείνεται και στις διαφορετικές στρατηγικές των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες προφανώς ποντάρουν σε διαφορετικούς τομείς. Εξηγούμεθα.

Η AstraZeneca προτίμησε να εξασφαλίσει νομική ασυλία κατεβάζοντας κατά πολύ την τιμή ανά μονάδα εμβολίου, η οποία τιμή, με βάση άλλο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από το Παρίσι, αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 2,5 ευρώ ανά ενέσιμο παρασκεύασμα. Αντιθέτως η γαλλικών συμφερόντων πολυεθνική Sanofi, η οποία συνεργάζεται για την παρασκευή εμβολίου με τη βρετανική GlaxoSmithKline (gsk.L) αναμένεται να φθάσει τα 10 ευρώ (11,80 δολάρια) ανά ενέσιμο παρασκεύασμα, όταν και εφόσον το εμβόλιο αυτό εγκριθεί. 

    Όταν ρωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ' αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.


Αντιθέτως, λοιπόν, η Sanofi και οι συνεργάτες της δεν θα απολαμβάνουν νομικής ασυλίας και θα αναλάβουν όλες τις ευθύνες, άρα και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση αγωγών, αν και εφόσον υπάρξουν παρενέργειες σε εμβολιασμένους πολίτες. Πρόκειται δηλαδή για προσεγγίσεις εντελώς διαφορετικές όσον αφορά στο τίμημα στη διεθνή αγορά, αλλά και την έκθεση των φαρμακευτικών εταιρειών έναντι ενδεχόμενων νομικών επιπτώσεων. 

Η εμφάνιση απροσδόκητων παρενεργειών αφού ένα φάρμακο έχει λάβει κανονιστική έγκριση είναι σπάνια, όμως η ταχύτητα με την οποία επιδιώκεται η παραγωγή ενός εμβολίου αυξάνει τους κινδύνους για απρόβλεπτες καταστάσεις.
zougla.gr

Δείτε online όλα τα Ελληνικά κανάλια πατώντας την εικόνα